Na sajmu naoružanja u Bangkoku zapaženo mesto Srbije

BANGKOK – Sajam naoružanja i vojne opreme „Defense & Security 2019“ svecano je otvoren u Bangkoku, a dostignuća u oblasti odbrambene industrije predstavilo se preko 500 kompanija iz više od 50 zemalja sveta, uz 28 nacionalnih paviljona među kojima zapaženo mesto zauzima i Srbija.

Odbrambenu industriju Srbije naredna četiri dana predstavlja kompanija Jugoimport SDPR, piše B92.

U srpskom paviljonu, osim sredstava iz proizvodnje i razvoja kompanije Jugoimport SDPR, na izložbenom prostoru su predstavljeni i proizvodi valjevskog Krušika, cacanske „Slobode“, lucanskog „Milana Blagojevica“, užickog Prvog Partizana, kruševackog Trajala, kompanije EdePro, kao i Utve koja je deo sistema Jugoimport SDPR.

Složeni borbeni sistemi domaceg Jugoimporta izloženi su u vidu većih maketa sa pratećim video prezentacijama, dok je bio prisutan i veci broj tzv. živih maketa, odnosno minobacacke, artiljerijske i municije za streljacko naoružanje.

„Veliki broj sastanaka i posete zvanicnih delegacija, obeležili su prvi dan ovogodišnjeg sajma. Nema dileme da je srpsko naoružanje izuzetno cenjeno u svetu, što potvrduje nastavak saradnje ne samo sa partnerima koji su naše sisteme kupovali u prošlosti već i osvajanje novih tržišta“, rekao je za portal B 92 vojni analiticar Vlade Radulović, koji u Tajlandu prati ovogodišnji „Defense and Security 2019“.

Izuzetno veliko interesovanje brojnih delegacija koje su posetile izložbeni paviljon naše odbrambene industrije bio je vezan za složene borbene sisteme, samohodnu haubicu Nora B-52, vozila „Lazar“ i „Miloš“, višecevni raketni sistem „Tamnava“ kao i brzi višenamenski borbeni camac.

Pored toga, zabeleženo je i interesovanje za municiju razlicitog kalibra ali i za domace bespilotne letelice.

Tokom zvanicnih sastanaka inicirano je ucešce u više zajednickih projekata kojim se osvajaju nova tržišta.

Reč je pre svega o razvoju i proizvodnji municije na bazi termobaricnih eksploziva, raketnih goriva ali i protivoklopnih vodenih raketa nove generacije.

Srpski nacionalni paviljon zauzima prostor izmedu nacionalnog paviljona Velike Britanije i Kine, koja ujedno ima i najimpozantniji prostor, pracen razlicitom vrstom video efekata i promotivnih snimaka.

Najbrojnija delegacija koja je posetila naš štand, bila je od strane Oružanih snaga Mjanmara, a predvodio ju je ministar odbrane Sein Vien.

Srpski štand posetili su i zvanicnici Laosa, Tajlanda i Ruske Federacije, delegacije Filipina, Singapura, Meksika…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.