U trendu

Na Zagrebačkoj berzi danas se očekuje stagnacija

ZAGREB – Na Zagrebačkoj berzi danas se očekuje oprezno trgovanje, pri čemu bi Crobex indeks mogao da stagnira, a u fokusu ulagača biće zbivanja na svetskim berzama, koje bi se mogle oporaviti nakon oštrog pada u sredu, piše Hina.

Svi analitičari koji su učestvovali u anketi danas očekuju stagnaciju Crobexa, piše agencija i dodaje da je Crobex indeks potonuo juče za 1.76 posto, na 2.218 bodova, a Crobex10 za 1.73 posto, na 1.267 bodova.

Bio je to najveći dnevni pad tih indeksa u poslednja dva meseca i skliznuli su na najniži nivo od 27. februara.

Pritom su pali i svi sektorski indeksi, a najviše Crobextransport, za 4.87 posto.

Redovni promet deonicama iznosio je otprilike 1.37 miliona evra, oko 100 hiljada više nego dan ranije.

„Glavni deonički indeksi na ZSE-u jučerašnje su trgovanje okončali u ‘crvenom’, prateći negativan sentiment koji je vladao na inostranim tržištima. Ukupni promet iznosio je 1.4 milijuna evra. Gotovo ukupni iznos odnosio se na trgovanje deonicama, dok se obveznicama trgovalo u iznosu od svega pet hiljada evra“, ističe Mišo Kalajžić, šef brokerskog trgovanja u OTP banci.

Najveći promet, 177 hiljada evra, ostvaren je juče deonicom HT-a, kojoj je cena pala 0.78 posto, na 25.50 evra.

S prometom od 163.5 hiljada evra sledila je deonica Spana, čija je cena potonula 2.58 posto, na 49.1 evro.

U fokusu je bila i deonica Podravke, kojom je ostvareno 146 hiljada evra, uz pad cene za 2.17 posto, na 90 evra.

Više od 100.000 evra prometa imala je još dionica Atlantske plovidbe, a cena joj je pala gotovo tri posto, na 58.6 ecra.

Najveća gubitnica bila je deonica Alpha Adriatica, s padom cene za 10.5 posto, na 23.8 evra.

Najviše je porasla cena deonice Zagrebačke berze, za 2.7 posto, na 3.8 evra.

Na ZSE-u se juče ukupno trgovalo s 37 deonica, pri čemu je cena tek njih četiri porasla, 25 pala, a osam stagnirala.

„Za danas predviđamo stagnaciju kretanja deoničkih indeksa, pri čemu bi smer uveliko mogao da zavisi o sentimentu na inostranim tržištima“, kaže Mišo Kalajžić.

Tako su juče Crobexi pratili oštar pad evropskih berzanskih indeksa. Londonski FTSE skliznuo je 3.8 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3.3, a pariški CAC 3.6 posto.

Na važnijim evropskim berzama deoničarski indeksi su juče pretrpeli oštre korekcije. Najveće gubitke imale su deonice bankarskog sektora, nastavljajući krizu koja je započeta prošle sedmice, propašću banke SVB u SAD.

Od jučerašnjih važnijih objava ističe se rast industrijske proizvodnje eurozone, koji je bio nešto bolji od očekivanja, dok je u SAD zabeležen pad stope proizvođačkih cena, kao i pad prometa u maloprodaji.

I na Wall Streetu su u sredu cene deonica pale. Dow Jones oslabio je 0.9, a S&P 500 0.7 posto. Nasdaq indeks ojačao je 0.05 posto.

Jutros su evropski terminski indeksi u plusu, što najavljuje oporavak tržišta nakon jučerašnjeg oštrog pada, izazvanog problemima druge po veličini švicarske banke Credit Suiše, piše Hina.

Cena deonice Credit Suišea potonula je juče oko 14 posto, na rekordno niski nivo, nakon što je banka izvestila da postoje slabosti u njenim finansijskim izveštajima za protekle godine, a najveći investitor u banci, Saudi National Bank, objavio je da ne može pružiti nikakvu dalju finansijsku pomoć švajcarskoj banci.

Agencija navodi da su strahovanja od bankarske krize ponešto jutros popustila nakon vesti da će švajcarska centralna banka otvoriti kreditnu liniju od gotovo 54 milijarde dolara Credit Suišeu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.