U trendu

Na zapadu SAD vatrena stihija ne posustaje

SAN FRANCISKO – Požar koji se brzo širi južno od jezera Taho u Kaliforniji na zapadu SAD, presekao je autoput, zbog čega su izdata nova naređenja za evakuaciju stanovništva i odložena današnja biciklistička trka kroz Sijera Nevadu.

Požar nazvan Tamarak, koji je 4. jula izazvan udarom groma, proširio se na 82 kvadratna kilometra i širi se i dalje prema Nacionalnom parku Humbolt-Toijabe, prenosi AP.

Vatrena stihija preti i gradiću Marklevilu u blizini granice Kalifornije i Nevade, a na putu požara uništene su najamnje tri građevine, saopštile su lokalne vlasti.

U obaveštenju objavljenom na jednom lokalnom vebsajtu, navodi se da je nekoliko zajednica u tom području već evakuisano, kao i da je vožačima naloženo da se ne kreće u tom području.

Veliki požari na jugu Oregona takođe nastavljaju da se rasplamsavaju zbog suvog vazduha i snažnog vetra, saopštili su meteorolozi, dok požar svakog dana napreduje.

Vatrogasci su morali da napuste svoje položaje u četvrtak zbog opasnog „vatrenog oblaka“, koji je pretio ekipama na terenu snažnim udarima vrelog vazduha ispunjenog žarom, prenosi VOA.

Požar je u petak uništio 67 domova i 117 privrednih objekata u jednom okrugu, a vlasti još uvek nemaju konačne podatke o šteti i gubicima u susednom okrugu u kojem se požar svakodnevno proširi i do šest kilometara.

Oko 2.000 ljudi je evakuisano, a ugroženo je oko 5.000 objekata, uključujući privatne kuće i druge manje objekte u ruralnom području severno od granice sa Kalifornijom, potvrdila je predstavnica vatrogasne službe Holi Krejk.

Požar Butleg sada se prostire na 976 kvadratnih kilometara – što je veće od površine Njujorka – i uglavnom nije pod kontrolom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.