U trendu

Načelnik Generaštaba sa zamenikom generalnog sekretara UN

NJUJORK – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Njujorku sa zamenikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroa o doprinosu naše zemlje svetskom miru kroz učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama i unapređenju saradnje sa UN.

General Mojsilović boravi u Njujorku na poziv Sekretarijata Ujedinjenih nacija radi prisustva 3. Konferenciji načelnika generalštabova zemalja kontributora snaga UN.

Tokom sastanka, Lakroa je pohvalio učešće pripadnika Vojske Srbije u misijama pod mandatom UN i, pre svega, kvalitet i profesionalnost njihovog angažovanja.

General Mojsilović potvrdio je spremnost da Republika Srbija i dalje bude značajan kontributor snaga u mirovnim operacijama UN, dajući tako svoj doprinos izgradnji mira i bezbednosti u svetu.

Načelnik Generalštaba učestvovao je i na mrežnom sastanku „Žene, mir, bezbednost“, posvećenom temama rodne perspektive, značaju uloge žena u izgradnji mira i postkonfliktnom oporavku zemlje i njihovom uticaju u sektoru bezbednosti.

Na sastanku su visoki zvaničnici potvrdili nedvosmislenu podršku daljoj integraciji rodne perspektive u oružane snage.

Na marginama skupa, general Mojsilović imao je odvojene razgovore sa načelnicima generalštabova Austrije, Belorusije, Kipra, Mađarske, Rumunije i Slovenije, kao i sa predstavnikom Oružanih snaga Rusije.

(Tanjug)

Napišite komentar