U trendu

Nacrt rezolucije Bundestaga: Dodik i Čović žele da unište BiH

SARAJEVO – Političke akcije nacionalističkih političara poput člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika HDZ BiH Dragana Čovića imaju za cilj da unište BiH kao državu i dom raznolikog stanovništva, piše u nacrtu rezolucije koju za sednicu Bundestaga pripremaju vladajuće partije u Nemačkoj okupljene oko SPD, a koji objavljuje portal Istraga.ba.

U nacrtu se takođe Saveznoj Vladi Nemacke predlaže da pozove čelnike Srbije i Hrvatske da se distanciraju od, kako je navedeno, „etničko-separatističkih snaga“ u Bosni i Hercegovini.

U nacrtu se ocenjuje da je Dodikova i Čovićeva politika pretnja miru u jugoistocnoj Evropi, da je neprihvatljiva i da zahteva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

Ističe se da neophodne promene Ustava i Izbornog zakona BiH moraju imati za cilj prevladavanje etničkih podela u zemlji i dodaje da Bundestag sa velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan uticaj susednih država na moguću reformu izbornog zakona.

U nacrtu se ocenjuje da treba odbaciti takozvano načelo legitimnog zastupanja, jer, prema mišljenju Bundestaga, to koči ravnopravno učešće svih građana u političkom procesu, nije u skladu s vrednostima i standardima EU i dodatno bi produbilo podelu Bosne i Hercegovine.

Stvaranje čak i trećeg entiteta, pored postojeće federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ugrozilo bi teritorijalni integritet zemlje i bilo bi u suprotnosti pluralističkom civilnom društvu, navedeno je u internom dokumentu koji će biti osnov za rezoluciju Bundestaga, piše portal Istraga.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar