U trendu

Nakon prekida vatre Izrael otvorio granične prelaze u Gazi

GAZA – Izrael je danas ponovo otvorio granične prelaze u pojasu Gaze, nakon prekida vatre sa estremistiškom grupom Palestinski islamski džihad (PIDŽ) uz posredovanje Egipta, čime je okončan najozbiljnijli sukob sa Palestincima u više od godinu dana.

Najmanje 44 osobe, uključujući 15 dece, poginule su tokom 56 sati sukoba, koji je počeo kada je u izraelskom napadu dronom likvidiran visoko rangirani komandant palestinskog Islamskog džihada.

Izrael je saopštio da je njegova akcija bila preventivni udar, izveden da bi se osujetio napad koji je planirala ova grupa koju podržava Iran, prenosi Rojters.

U poslednjem talasu sukoba ranjeno je više stotina ljudi i uništeno je nekoliko kuća u pojasu Gaze.

Palestinski ekstremisti ispalili su više od 1.000 raketa na Izrael, što je primoralo Izraelce sa juga zemlje i u velikim gradovima, uključujući Tel Aviv, da odu u skloništa.

Na konferenciji za novinare koja je emitovana na proiranskoj stanici Al Majadin nakon prekida vatre kasno sinoć, lider Islamskog džihada Ziad al-Nakala je poručio: „Ovo je pobeda“, ali Izrael vidi značajnu degradaciju operativnih sposobnosti palestinskog islamskog džihada.

„Nema sumnje da je Islamskom džihadu zadat ozbiljan udarac i biće im potrebno vreme da se oporave. Nismo uništili Islamski džihad niti nam je to bio cilj“, rekao je jedan izraelski vojni zvaničnik, ukazujući na pogibiju dvojice visoko rangiranih palestinskih komandanata.

Prema njegovim rečima, izraelska akcija je ozbiljno poremetila sposobnost PIDŽ da planira i izvodi operacije protiv Izraela.

Izraelski zvaničnici su potvrdili da je, osim dvojice komandanata, u napadima poginulo 20 ekstremista, da su uništene velike količine protivtenkovskog oružja kao i postrojenja za proizvodnju i skladištenje raketa.

„Mislim da su bili iznenađeni našim akcijama i nivoom naših obaveštajnih i operativnih sposobnosti“, rekao je novinarima visoki izraelski diplomatski zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar