U trendu

Napadač iz Amsterdama podneo zahtev za azil u Nemačkoj

BERLIN – Avganistanac, osumnjičen za napad na dvoje američkih turista na glavnoj železničkoj stanici u Amsterdamu, podneo je zahtev za azil u Nemačkoj i nije smatran bezbednosnom pretnjom, saopštili su danas nemački zvaničnici.

Portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Harald Nejmans da je osumnjičeni Avganistanac registrovan u Nemačkoj kao tražilac azila.

Nejmans je naveo da nemačka federalna policija nema informacija da je osumnjičeni smatran pretnjom po bezbednost, prenela je agencija AP.

Osumnjičeni bi kasnije tokom dana trebalo da se pojavi pred istražnim sudijom na saslušanju koje će biti održano u bolnici, gde se oporavlja nakon što ga je ranila policija.

Holandske vlasti su juče saopštile da je napadač imao „teroristički motiv“.

U napadu u petak teže su povređena dva američka državljanina.

Policija je pucala i ranila napadača, koji identifikovan kao Džaved S, 19-godišnji Avganistanac sa dozovolom boravka u Nemačkoj, a zatim ga uhapsila.

Njega je policija ispitala u bolnici.

„Prve izjave koje je dao osumnjičeni ukazuju da je imao teroristički motiv“, navedeno je u saopštenju gradskog veća Amsterdama.

Povređeni Amerikanci, čija imena nisu navedena, pretrpeli su teške povrede, ali one nisu opasne po život.

U saopštenju amsterdamskih gradskih vlasti navodi se da je nemačka policija pretresla napadačev dom i odatle uzela kompjutersku opremu koja će biti analizirana u sklopu istrage, naveo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.