Napadač iz Kenoše izjasnio se kao nevin na saslušanju

ČIKAGO – Tinejdžer iz Ilinoisa koji je usmrtio dve osobe i ranio treću usred ponekad nasilnih protesta prošlog leta na ulicama Kenoše u Viskonsinu, izjasnio se danas kao nevin po optužbama koje uključuju i ubistvo s predumišljajem.

Kajl Ritenhaus (18) izjasnio se o krivici na kratkom saslušanju putem telefonske konferencije, prenosi AP.

Tužioci kažu da je Ritenhas, koji je belac, napustio svoj dom u Antiohiji u državi Ilinois i otputovao u Kenošu nakon što je čuo apel da je Afroamerikanac Džejkob Blejk pošto je sedam puta upucan u leđa 23. avgusta ostao paralizovan.

Ritenhaus je otvorio vatru iz puške tokom protesta dve noći kasnije, ubivši Džozefa Rozenbauma i Entonija Hubera i ranivši Gejdža Groskrojca.

Ritenhaus tvrdi da je pucao u samoodbrani.

U strahu od ponavljanja avgustovskih protesta, Zajedničko veće Kenoše u ponedeljak uveče je jednoglasno odobrilo hitnu rezoluciju koja stupa na snagu najavom i omogućava gradonačelniku da uvede policijski čas.

U međuvremenu, guverner Toni Evers aktivirao je 500 vojnika Nacionalne garde kako bi pomogao vlastima Kenoše kada se objavi odluka, navodi AP.

Otac Džejkoba Blejka je u ponedeljak uveče vodio protest gradom, pozivajući ljude da “prave buku” i da ih”čuju širom sveta”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.