U trendu

Napetost raste: Norveško protestno pismo Rusiji

Norveška je pozvala ambasadora Rusije na razgovor da bi mu uložila protest zbog odbijanja Moskve da izda vize za dvoje norveških poslanika.

To je pooštrilo napetost između te dve susedne zemlje. Šef norveške diplomatije Berg Brende ocenio je na konferenciji za novinare potez Rusije kao „duboko razočaravajuć“, navodeći da je „nerazumno i neopravdano“ da se norveškim poslanicima odbije zahtev za vizu.

Odbor norveškog parlamenta za spoljne poslove i odbranu odložio je posetu Moskvi zakazanu za četvrtak i petak, a Ministarstvo spoljnih poslova u Oslu navelo je da uskraćivanje viza „ima veze sa sankcijama koje je EU uvela Moskvi“.

Iako nije članica EU, Norveška se pridružila merama Brisela protiv Rusije zbog aneksije Krima i rata u Ukrajini.

Još nije poznato zbog čega su vize uskraćene samo dvoma od ukupno 17 članova odbora koji je trebalo da poseti Moskvu.

Kako se navodi, bez viza su ostali liderka Liberalne partije desnog centra Trine Skei Grande i zvaničnik socijalista Berd Vegar Solhjel.

Rusija i Norveška imale su unačelu dobre susedske odnose, ali je poslednjih godina došlo do zahlađenja zbog različitih stavova o Siriji, ukrajinskoj krizi, prelasku izbeglica preko ruske teritorije i raspoređivanja američkih trupa u Norveškoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.