U trendu

Naslednik Merkelove stiže iz „kompanije koja poseduje svet“?

Fridrih Merc, bivši šef poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njene sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koji je prema informacijama medija spreman da se kandiduje za naslednika Angele Merkel na čelu CDU, od 2016. je šef operacija za Nemačku „Blekroka“, najveće svetske korporacije za upravljanje imovinom.

Prema podacima dostupnim na internetu, ova američka korporacija koju nazivaju i „kompanijom koja poseduje svet“ pošto ima udela u skoro svakoj globalno važnoj firmi, raspolaže sa 6,29 biliona (6.290 milijardi) dolara.

„Ekonomist“ je pre pet godina objavio tekst posvećen „Blekroku“ u kojem je naveo da bi teoretičari zavere, na pitanje ko vlada svetom, verovatno prstom pokazali na globalne banke poput „Sitigrupe“, „Banke Amerike“ i „DžejPiMorgan Čejsa“, naftne gigante kao što su „Ekson mobil“ i „Šel“ ili kompanije poput „Epla“, „Mekdonaldsa“ i „Nestlea“ koje imaju milijarde dolara, ali da bi se teško bilo ko setio „Blekroka“ koji ima najveći pojedinačni ulagački udeo u svim pomenutim kompanijama.

U tekstu se navodi da je „Blekrok“ deoničar i u izdavačkoj kompaniji „Pirson“ koja je u to vreme bila vlasnik „Ekonomista“. Prema tadašnjim podacima, „Blekrok“ je kao najveći investitor na svetu direktno upravljao imovinom u vrednosti od 4,1 biliona (4.100 milijardi) dolara, a nadgledao još 11 biliona (11.000 milijardi) dolara putem sopstvene platforme za trgovanje „Aladin“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.