U trendu

Nastavak razgovora o ozivljavanju iranskog nuklearnog sporaz

BEČ – U Beču su danas nastavljeni razgovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, javila je iranska novnska agencija IRNA.

Nova runda razgovora potpisnica nuklearnog sporazuma formalno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije – Irana, Rusije, Kine, Francuske, Nemačke i Britanije, počela je u Pale Koburgu, luksuznom hotelu u kojem je sporazum potpisan pre šest godina, preneo je Rojters.

Poslednja runda pregovora, čiji je cilj bio da Iran ponovo poštuje sporazum i otvori put za ponovno pridruživanje SAD, održana je u junu, preneo je AP.

SAD se ne nalaze za stolom jer su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. kada je zemlju vodio tadašnji predsednik Donald Tramp, koji je obnovio i pojačao ameriške sankcije Iranu.

Aktuelni predsednik SAD DŽozef Bajden je signalizirao da želi da se ponovo pridruži sporazumu.

Delegacija SAD na čelu sa specijalnim izaslanikom američke administracije za Iran Robertom Malijem učestvuje indirektno u pregovorima, a diplomate drugih zemalja deluju kao posrednici.

Otkako je došlo do kolapsa sporazuma, Iran je počeo da obogaćuje male količine uranijuma do 60 odsto čistoće, što je mali korak ka obogaćivanju od 90 procenata koji se koristi za nuklearno oružje, dok njegove zalihe uranijuma sada daleko premašuju količine definisane u sporazumu.

Iran insistira da koristi nuklearnu enrgiju isključivo u mirnodopske svrhe, međutim, američke obaveštajne agencije i međunarodni inspektori navode da je Iran imao organizovani program nuklearnog oružja do 2003. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.