U trendu

Nastavljaju se protesti u Hongkongu, ponovo sukob s policijom

HONGKONG – Demonstranti u Hongkongu ponovo su se jutros sukobili s policijom, bacali molotovljeve koktele, izražavajući ogorčenje zbog ranjavanja jednog tinejdžera ove nedelje.

S obzirom da se višemesečni protesti ne smiruju, policija traži od vlade da uvede policijski čas kako bi se suzbilo nasilje, javlja Rojters.

Policija je i sinoć i noćas upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante koji su širom grada podmetali požare, blokirali ulice i razbijali radnje i stanice metroa.

Hiljade demonstranata izašle su juče na ulice Hongkonga da bi protestovali zbog ranjavanja osamnaestogodišnjeg Tonija Canga, učenika srednje škole, koji je pogođen iz blizine dok je tukao policajca metalnom šipkom.

Incident se desio tokom protesta kada su demonstranti bacali molotovljeve koktele na policajce, na šta su oni odgovorili ispaljivanjem suzavca, gumenih metaka i vodenim topovima.

Javnost u Hongkongu sve je neprijateljskije raspoložena prema policiji koju optužuje za upotrebu prekomerne sile prema demonstrantima, dok policija tvrdi da pokazuje maksimalnu uzdržanost, iako se nasilje sve više širi.

Protesti u toj bivšoj britanskoj koloniji počeli su zbog spornog zakona koji dozvoljava izručenje osumnjičenih Kini, gde, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Kasnije su se proširili na zahteve za više demokratije i manji uticaj Pekinga na unutrašnje poslove te autonomne provincije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.