Nastavljeni protesti u Tirani

TIRANA – Albanski demonstranti nastavili su danas svoje svakodnevne proteste zbog smrti Klodijana Raše, koga je ubio policajac jer je prekršio policijski čas.

Skup je počeo mirno od Skenderbegovog trga u Tirani, do sedišta vlade premijera Edija Rame, a demonstranti su skandirali: „Nema pravde, nema smirenosti!“ i „Pravda za Klodijana!“, prenosi AP.

Demonstranti su tražili ostavku šefa policije i puštanje onih koji su uhapšeni u višednevnim sukobima sa policijom. Kasnije su neki bacali kamenje na policijsku stanicu u Tirani, gde je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima. U drugim gradovima održani su manji protesti.

Demonstranti su prkosili zabrani javnih okupljanja i sukobili su se sa policijom poslednjih dana nakon što je Klodijan Raša (25) ubijen u Tirani usred policijskog časa rano u utorak. Policija navodi da je ignorisao pozive policajaca da se zaustavi i pobegao. Policajac koji je pucao na njega i ubio ga, uhapšen je i vodi se istraga zbog `ubistva koja prelaze nužnu samoodbranu.

Premijer Rama se izvinio zbog, kako je rekao, „neobjašnjive i potpuno nerazumne“ pucnjave na Rašu i njegov ministar unutrašnjih poslova je u četvrtake podneo ostavku.

Mnogo ljudi je uhapšeno za pet dana protesta, a skoro 300 je optuženo za održavanje ilegalnog protesta tokom pandemije, kao i za podmetanje požara i kršenje javnog reda. Vlasti kažu da je u sukobima povređeno 26 policajaca i najmanje četiri demonstranta.

Rama je optužio opozicione političare, kao i predsednika Ijira Metu, za podsticanje nasilnih protesta. Opoziciona stranka desnog centra Demokratska stranka krivi Ramu za Rašinu smrt i obećava da će srušiti premijera na parlamentarnim izborima u aprilu.

SAD i Evropska unija pozvale su albanske političke stranke na uzdržanost usred protesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.