U trendu

Nastradalo 14 afričkih migranata kod obala Tunisa

TUNIS, 9. marta (AP) — Najmanje 14 Afrikanaca je poginulo, a 54 su spasena kada je čamac kojim su pokušavali da stignu do Evrope potonuo kod obala Tunisa, saopštila je danas Nacionalna garda Tunisa.
Tokom noći pronađeno je 14 tela u Sredozemnom moru kod Sfaksa, centralnog regiona u Tunisu, rekao je portparol Nacionalne garde Husamedin Džabli za Asošijeted pres.

Nacionalna garda je saopštila da migranti dolaze iz podsaharske Afrike, ali nije navela njihovu nacionalnost.

Iste noći, brodovi obalske straže osujetili su 14 drugih čamaca koji su prevozili ukupno 435 migranata koji su pokušali da se prebace iz centralnih i južnih regiona Tunisa, rekao je Džabli.
Ljudi koji beže od sukoba ili siromaštva rutinski putuju čamcima sa obala Tunisa ka Evropi, iako je centralni Mediteran najopasniji migracioni put na svetu, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije.

Vlasti Tunisa pojačale su hapšenja Afrikanaca bez boravišnih dokumenata poslednjih nedelja nakon što je predsednik Kajs Sajed napao migrante iz podsahare. Komentari su podstakli porast rasističkih incidenata usmerenih na crne Afrikance u Tunisu.

Na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost Tunisa 21. februara, predsednik Sajed označio je ilegalne prelaske granice iz podsaharske Afrike u tu zemlju kao „zločinački poduhvat koji je napravljen početkom ovog veka da bi se promenio demografski sastav Tunisa“.

Sajed je rekao da kontinuirana ilegalna imigracija ima za cilj da Tunis pretvori u „samo afričku zemlju koja ne pripada arapskom i muslimanskom svetu“, dodajući da su oni koji stoje iza ovog plana umešani u trgovinu ljudima.

Afrička unija oštro je osudila izjave tuniske vlade, nazvavši ih „rasističkim“ i „šokantnim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.