U trendu

NATO: Finska i Švedska dobrodošle ako odluče da se pridruže alijansi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da su Finska i Švedska dobrodošle ukoliko odluče da se pridruže vojnoj alijansi 30 država i da bi mogle da postanu članice prilično brzo.

Stoltenbergova izjava dolazi u vreme kada raste javna podrška u Finskoj i Švedskoj za pridruživanjem kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.

„To je njihova odluka. Ali ako odluče da se prijave, Finska i Švedska će biti dobrodošle i očekujem da će taj proces ići brzo“, rekao je on.

On nije dao precizan vremenski okvir, ali je rekao da države moguda očekuju odredjenu zaštitu ako Rusija pokuša da im preti od trenutka podnošenja zahteva za članstvo do formalnog pridruživanja.

Stoltenberg je rekao da je uveren da postoje mogućnosti da se taj prelazni period premosti na način koji je dovoljno dobar i koji funkcioniše i za Finsku i za Švedsku.

Garancija kolektivne bezbednosti NATO-a osigurava da sve zemlje članice moraju da priteknu u pomoć svakom savezniku koji je napadnut.

Stoltenberg je dodao da su se mnogi saveznici u NATO-u sada obavezali i obezbedili ukupno najmanje 7,6 milijardi dolara vojne podrške Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar