U trendu

NATO pojačava snage na istočnom krilu Alijanse

BRISEL – Ambasadori NATO-a danas su na hitnoj sednici u Briselu dogovorili da pojačaju vazdušne, kopnene i pomorske snage na svom istočnom krilu u blizini Ukrajine i Rusije.

Raspoređujemo dodatne odbrambene kopnene i vazdušne snage u istočnom delu alijanse, kao i dodatna pomorska sredstva i povećavamo njihovu spremnost da odgovore na sve nepredviđene situacije, naveli su ambasadori NATO-a u saopštenju posle hitnih razgovora, prenosi AP.

„Odlučili smo, u skladu sa našim planom odbrane da zaštitimo sve saveznike, da preduzmemo dodatne korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane u svim delovima Alijanse. Naše mere jesu i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće“, precizira se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da je ruski napad teško kršenje međunarodnog prava i ozbiljna pretnja evroatlantskoj bezbednosti.

On je rekao i da su saveznici sastali kako bi razgovarali o posledicama ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Mi smo uz narod Ukrajine u ovom strašnom vremenu. NATO će učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani sve saveznike“, poručio je Stoltenberg.

Zemlje najbliže sukobu , Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska, zatražile su Samit NATO u skladu sa članom 4. Ugovora o osnivanju Alijanse, koje se pokreće kada su „teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost bilo koje NATO članice ugroženi, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.