U trendu

NATO salje 4 jedinice u Slovacku, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsk

BRISEL – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je danas u Briselu da će četiri nove borbene grupe biti poslate u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju.

On je rekao da su se države članice NATO složile da ojačaju svoju odbranu premeštanjem 40.000 vojnika na svoj istočni bok kao odgovor na invaziju Rusije, preneo je Rojters.

Stoltenberg je kazao da je ruska invazija na Ukrajinu najveća bezbednosna kriza tokom jedne generacije i da je NATO ujedinjen da održi savez jakim i narod bezbednim.

Rusija možda pokušava da stvori izgovor za upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini, optužujući Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da pripremaju takav napad, izjavio je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je, takođe, rekao da se jača sajber odbrana i da će NATO pomoći Ukrajini da se odbrani od bioloških, hemijskih, radioloških i nuklearnih pretnji.

On je rekao da će upotreba hemijskog oružja potpuno promeniti prirodu sukoba i da će to biti očigledno kršenje međunarodnog prava i imati široko rasprostranjene posledice. Putinova invazija na Ukrajinu je dugoročno promenila naše bezbednosno okruženje i NATO je spreman za duge staze, istakao je Stoltenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.