Naučnik iznenađen nedostatkom vakcine AstraZeneka

ZAGREB – Kristijan Ramadan iz Odeljenja za medicinske nauke Univerziteta u Oksfordu kaže da je neugodno iznenađen informacijom o nedostatku vakcine.

„AstraZeneka je u oktobru tvrdila i javno objavila da su proizveli 1,5 milijardi doza i sada dolazi do problema. Zašto, nemam tu informaciju. Moguće je da su imali problema sa optimizacijom doza, a možda su i proizveli dovoljno doza, ali nemaju dovoljno pripremljenih bočica“, naveo je Ramadan.

On kaže da su njihovi savetnici, koji se bave imunizacijom, a i prema kliničkim istraživanjima, shvatili da se i nakon prve vakcine stvara imunitet kod 50 posto ljudi.

„Mislim da je to dobar pristup i Hrvatska bi trebalo potražiti savet stručnjaka s tim u vezi“, kaže Ramadan, prenosi hrvatski portal Index.

Govoreći o ruskoj i kineskoj vakcini, Ramadan kaže da su prema onom što je publikovano u naučnoj literaturi obe vakcine efikasne, pogotovo, ruska, koje se ne razlikuje puno od oksfordske.

Kineska vakcina je, prema njegovim rečima, napravljena na najstarijoj metodi, na umrtvljenom virusu, i tvrdi, nije dovoljno pročišćena.

„Ona će stvoriti imunitet, ali je kod te vakcine moguće očekivati najveći broj nuspojava“, rekao je Ramadan.

Za novi soj virusa, koji je došao u Englesku, prema poslednjim istraživanjima zarazniji je oko 50 posto u odnosu na prvi virus koji se pojavio i smrtnost je kod novog soja 30 posto viša, jer virus lakše ulazi u ćelije a klinička slika je ista kao i kod prvog virusa.

Istakao je da nije za ublažavanje epidemioloških mera.

U prlog tome je izneo da je u poslednjih pet godina u proseku u novembru u Hrvatskoj umrlo 3.889 ljudi, dok je u istom mesecu prošle godine umrlo 5.428 ljudi, 40 posto više.

Upitan kada bi moglo doći do normalizacije života i ekonomije rekao je da nije optimista da će se to dogoditi u ovoj godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.