Navaljni zahvalio ruskim pilotima i lekarima na brzoj reakciji

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se u Nemačkoj oporavlja od posledica trovanja, zahvalio je ruskim pilotima i lekarima na brzoj reakciji kada je pao u komu tokom leta iz Sibira.

Navaljni, kojem je pozlilo 20. avgusta u avionu za Moskvu, posle čega je gotovo tri nedelje bio u komi, napisao je na Instagramu da su piloti „brzo sleteli u Omsk“ i da su mu lekari na aerodromu „ubrizgali dozu atropina“, momentalno prepoznavši „trovanje otrovnom supstancom“.

„Hvala vam, nepoznati prijatelji dobrog srca. Vi ste dobri ljudi“, napisao je 44-godišnji političar, uz sliku na kojoj je zagrljen sa ženom Julijom.

Pošto je proveo 48 sati u bolnici u Omsku, čiji su doktori rekli da u njegovom telu nisu našli tragove bilo kakvog trovanja, Navaljni je prebačen u berlinsku bolnicu Šarite.

Nemački stručnjaci za hemijsko oružje objavili su da su utvrdili da je Navaljni otrovan nervnim agenskom „novičok“, razvijenim u sovjetsko doba, i da su taj nalaz potvrdile i laboratorije u Francuskoj i Švedskoj.

Navaljni, najveći protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, izašao je iz bolnice ove nedelje. Njegov tim za trovanje krivi Kremlj, čiji zvaničnici odbacuju optužbe.

Zapadne vlade traže od Rusije da pokrene istragu trovanja Navaljnog, čemu se Moskva opire, tvrdeći da u telu Navaljnog nije bilo tragova otrovnih supstanci.

Moskva zahteva od Nemačke, Francuske i Švedske da podele svoja otkrića.

Navaljni je ostao u Nemačkoj radi rehabilitacije koja bi mogla da potraje nedeljama, a njegovi saradnici navode da planira da se vrati u Rusiju u nekom trenutku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.