U trendu

ND: Oskar za propale pregovore ide Ciprasu

Grčka Nova demokratija saopštila je danas da su se „žestoki pregovori“ vlade sa međunarodnim kreditorima pretvorili u „hitno povlačenje“ i da „Oskar za propale pregovore ide premijeru Aleksisu Ciprasu“.

„Međunarodni monetarni fond (MMF) je trebalo da ode, ali još je ovde“, izjavio je portparol Nove demokratije Jorgos Kumucakos.

Kumucakos je naveo da su „prestiž i kredibilitet zemlje u vrtoglavom padu“, ističući da za to veliku cenu plaćaju grčki građani, prenela je agencija ANA.

Direktorka MMF Kristin Lagard izjavila je da će toj instituciju možda biti potreban period do drugog kvartala da donese odluku o učešću u trećem paketu pomoći Grčkoj.

Ona je, u intervjuu nemačkom listu Zidojče cajtungu, istakla da će pitanje održivosti duga i napretka ostvarenog na planu grčkih penzionih reformi biti od ključnog značaja za odluku MMF-a o učesću u spasilačkom paketu

Predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum izjavio je u četvrtak da je Grčka u potpunosti prihvatila učešće MMF-a u njenom trećem paketu pomoći, uprkos tome što je zvanična Atina ranije saopštila da učešće Fonda više nije neophodno.

Cipras je u decembru izjavio da učešće MMF-a u spasilačkom paketu, trećem za Atinu od 2010. godine, nije neophodno i da bi taj program mogle da sprovode samo vlasti zemalja evrozone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar