U trendu

Ne sme se ponoviti priliv migranata kao u leto 2015.

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas rešenost da spreči ponavljanje prošlogodišnjeg ogromnog priliva migranata, u trenutku kada teži ka još jednom dvogodišnjem mandatu predsednice svoje konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Ona je, na kongresu CDU, rekla i da je hitan prioritet obezbediti da Evropa potresena krizom ne oslabi dodatno, javlja AP.

„Situacija kakva je bila krajem leta 2015. godine ne može, ne bi trebalo i ne sme se ponoviti“, naglasila je Merkel u obraćanju partijskim delegatima na kongresu u zapadnom gradu Esenu.

Merkel je prošlog meseca najavila da će se kandidovati za četvrti čevorogodišnji mandat kancelara na izborima koji bi trebalo da budu održani u septembru 2017, a „odskočna daska“ za to je njen reizbor za predsednicu CDU.

„Izbori 2017. godine biće teži nego ikada, barem od nemačkog ujedinjenja“, upozorila je danas kancelarka, navodeći kao razlog za to „snažnu polarizaciju nemačkog društva“.

„Paralelna društva“ neće biti tolerisana, dodala je ona, založivši se za zabranu nošenja burki.

Današnje glasanje u Esenu, gde je Merkel prvi put izabrana za predsednicu CDU 2000. godine, test je njene reputacije među članovima stranke, ocenjuje američka agencija.

U Nemačku je prošle godine pristiglo oko 890.000 tražilaca azila, a mnogi su došli nakon što je Merkel u septembru 2015. odlučila da pusti u zemlju migrante koji su bili zaglavljeni u Mađarskoj.

Broj novopridošlica je od tada naglo opao, ali je kancelarkin pristup migrantskoj krizi izazvao nesuglasice unutar CDU, koja je ove godine ostvarila niz loših rezultata na državnim izborima.

Ipak, ankete pokazuju da konzervativci i dalje imaju solidno vođstvo u poređenju sa drugim strankama, mada još nisu povratili podršku od 41,5 odsto koliku su imali na izborima u Nemačkoj 2013.

Sada se konzervativci suočavaju sa novom konkurencijom u obliku nacionalističke stranke Alternativa za Nemačku, koja je postigla uspeh napadajući migrantsku politike Merkelove, zaključuje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.