U trendu

Nebenzja: Nije ugrozena bezbednost nuklearke u Zaporozju

MOSKVA – Bezbednost energoblokova nuklearke u Zaporožju ničim nije ugrožena, rekao je danas ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

„Prema ocenama rukovodstva Agencije za atomsku energiju izloženim u saopštenju od 4. marta rad nuklearke nastavlja se normalno, a bezbednost šest energoblokova ništa ne ugrožava“, rekao je ruski ambasador na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, ruski vojnici se ne mešaju u rad operatera u nuklearki.

„Cilj ruskih snaga je da se osigura bezbednost nuklearke“, rekao je ruski ambasador, preneo je Sputnjik.

On je naglasio da izveštaji o tome da je vatra sa ruske strane izazvala požar na nuklearki nisu tačni.

Takođe je rekao da su laže izjave o tome da je ruska vojska napala nuklearku u Zaporožju.

„Zapad i Kijev raspiruju lažnu histeriju povodom događaja u Ukrajini, uključujući i sazivanje sednice SB UN“, rekao je on.

Dodao je da je sve to deo kampanje laži i dezinformacija protiv Rusije bez presedana.

„Pokušavate da predstavite stvari tako da je navodno nuklearka u Zaporožju izložena vatri ruskih vojnika i da je tako izbio požar. Takve izjave nemaju veze sa stvarnošću. Cilj je upravo da se ne dozvoli da ukrajinske nacionalističke ili druge terorističke grupacije iskoriste situaciju kako bi izazvale nuklearnu provokaciju, da se osigura bezbednost nuklearke i ne dozvoli prekid u isporukama električne energije Ukrajini i evropskim potrošačima“, naveo je ambasador.

Generalni direktor agencije za atomsku energiju Rafael Grosi rekao je na sednici da tokom požara nije bilo oštećenja ni sa bezbednosnom sistemu ni na rekatorima.

„Tokom noći smo dobili informaciju da je projektil pao u objekat u blizini reaktora, nakon čega je izbio požar koji je posle nekog vremena ugašen“, rekao je Grosi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar