Nehamer šalje Kobre na spoljnu granicu EU

BEČ – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer najavio je danas da će uputiti specijalne jedinice policije „Kobre“ na istočnu spoljnu granicu EU.

On je istakao da želi da pojača borbu protiv ilegalne migracije i to na spoljnoj granici EU u Litvaniji i dodao da su u toku su razgovori sa litvanskim kolegom Agne Bilotaite.

„Zaštita spoljne granice znači i zaštitu naše granice. Uputićemo 13 pripadnika Korobi sa opremom i oklopnim vozilom na istočnu granicu EU“, naglasio je on.
Nehamer je istakao da se podrazumeva da je Austrija solidarna u borbi protiv ilegalne migracije sa svojim partnerima u EU.

Preneo je da je tokom tekuće godine do sada više od 1.700 ilegalnih migranata ušlo u EU preko Belorusije, i da se taj broj nalazi u dalje rastu.

„Na početku meseca imali smo 70 migranata dnevno, a junu je broj bio već 500. Očekujemo da će u julu biti na 1.000, pošto aktuelno imamo oko 100 zaustavljanja ilegalnih migranata dnevno“, rekao je on.

Migranti dolaze pre svega iz Iraka, Konga, Kameruna, Gvineje, Avganistana.
Ministarstvo ima saznanja da se nedeljno obavlja vise regularnih letova iz Istanbula i Bagdada za Minsk.

Takođe i jedna agencija u Minsku i u zemljama porekla, te i avio-linija su uključene u organizaciju prebacivanja ilegalaca, tvrdi Ministarstvo.

„Naša poruka Belorusije mora biti jasna, a to je da nećemo dozvoliti da nas ucenjuje“, podvukao je Nehamer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.