U trendu

Neke pacificke zemlje ne mogu do četvrtine vakcinisanih

KANBERA – Neke pacifičke zemlje imaće manje od četvrtine odraslih koji su vakcinisani do kraja godine, uz predviđanja da će Papui Novoj Gvineji biti potrebno još pet godina da vakciniše samo jednu trećinu svog stanovništva, a što će dovesti do podrivanja ekonomskog oporavka i pretiće ogromnim gubicima života širom regiona.

Kako prenosi Gardijan, ova predviđanja prostiču iz modela koji je danas objavio australijski Institut Lovi, a koji uzima u obzir faktore kao što su pristup vakcinama, broj zdravstvenih radnika, urbanizacija, topografija i neodlučnost u vezi sa imunizacijom, kako bi se procenilo kada će pacifičke zemlje dostići ključne prekretnice vezane za vakcinaciju.

Na Papua Novoj Gvineji, koja je usred razorne epidemije Delta varijante virusa, trenutno je vakcinisano svega oko tri odsto odrasle populacije.

Prema podacima koje je objavio Institut, predviđa se da će Solomonska ostrva imati samo 23 odsto odrasle populacije koja će biti vakcinisana do kraja godine, a za državu Vanuatu se predviđa da će imati samo 29 odsto odraslih upotpunosti imunizovanih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.