U trendu

Nekoliko hiljada okupljenih na veselom protestu opozicije u Parizu

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Parizu na protestu opozicije koja je dogadjaj najavila kao proslavu ironično posvećenu francuskom predsedniku Emanuelu Makronu kojem zameraju ekonomske reforme, preneli su pariski mediji.

Organzatori, na čelu s liderom radikalne levice Žan-Likom Melanšonom, koji želi da se nametne kao lider opozicije u Francuskoj, obećali su „radosno slavlje“ s piknikom ispred pariske Opere i muzikom na putujući platformama nazvanim Jupiter, Drakula i Napoleon, a na kojim je i osoba „maskirana“ u Makrona.

Na četvrtoj platformi nazvanoj Otpor demonstranti će moći da „dostave“ svoje zahteve u obliku plakata i letaka.

Mnogi Parižani su iskoristili lep dan i izašli porodično na protest.

Francuska vlada je ranije navela da na taj skup nazvan „Slavlje za Makrona“ gleda sa odredjenom dozom zabrinutosti posle incidenata na prvomajskim protestima. U Parizu je danas rasporodjeno oko 2.000 policajaca.

Protest se održava u vreme društvenog nezavodovljstva i sa skoro svakodnevnim skupovima i štrajkovima, kao i s blokadom pojedinih univerziteta.

Makron, koji je izabran pre godinu dana, nije popularan kao na početku mandata, a u nedavnoj anketi nije dobio ni prelaznu ocenu od svojih sugradjana.

Francuski predsednik se trenutno nalazi u poseti Novoj Kaledoniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar