U trendu

Nelogično da Moskva podržava proteste u Podgorici

Protesti u Podgorici prerasli su u nasilje i sada bi bilo nelogično da Moskva pruža makar i moralnu podršku tim protestima, imajući u vidu njen negativan stav o nasilnom svrgavanju režima, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

„Sada, posle sukoba u Podgorici, Rusiji bi bilo nelogično da pruža makar i moralnu podršku protestima, uzimajući u obzir da je mnogo puta iznosila stav da je nasilno svrgavanje vlasti neprihvatljivo“, piše Komersant.

U članku „Prevrat osujećen – neredi zaustavljeni na prilazima parlamentu“ na naslovnoj strani, dnevnik piše da su protesti u Podgorici koje je opozicija najavila kao „mirne i demokratske“, „prerasli u nasilje“ i da je posle pokušaja demonstranata da upadnu u parlament policija rasturila masu.

List podseća da je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović postavio „ultimatum“ sa improvizovane bine preko puta parlamenta da neće odgovarati da buduće događaje, ukoliko u roku od deset minuta u parlament ne budu propušteni poslanici DF.

Rok za ultimatum se još nije završio, a demonstranti su, kao po komandi, krenuli u razvaljivanje barikade. Nekoliko osoba sa kapuljačama krenulo je da lomi ograde, ostali su na policiju bacali kamenje, baklje, i Molotovljeve koktele. Organi reda odgovorili su specijalnim sredstvima – šok bombama i suzavcem, navodi list.

Komersant dodaje da se do objavljivanja ultimatuma i pokušaja upada u parlament, protest odvijao mirno i da je broj demonstranata bio manji nego što su organizatori planirali, bez obzira na to što su aktiviste dovozili besplatno iz cele zemlje.

„U pomoć DF stigli su, istina, i aktivisti nacionalističkih organizacija iz susedne Srbije, kao što su Dveri, koja voli da se hvali svojim vezama sa Rusijom“, piše dnevnik i dodaje da je masu optužbi i uvreda sa tribine uputio i lider Pokreta za neutralitet Marko Milačić, „koji je ujedno i dopisnik iz Crne Gore beogradskog odeljenja ruske agencije Sputnik“.

Komersant dodaje da istraga treba da odgovori na glavno pitanje – da li je postojao pokušaj nasilnog zauzimanja državne institucije, što je, kako navodi, u svakoj državi ozbiljan kriminal.

„U Crnoj Gori, pa i u drugim balkanskim državama, mnogi su skloni da vide u sadašnjim protestima u Podgorici ‘ruku Moskve’: jedan lokalni medij je pre nekoliko dana izašao sa naslovom ‘Ruska ruka nad Crnom Gorom’, na prvoj strani“, piše list.

U tekstu, Komersant citira ocenu analitičara Dušana Janjića da „nema sumnje da su protestu DF usmeri protiv NATO“ i da je „uloga Rusije ovde velika“.

Ta teza postala je popularna posle nedavne izjave ruskog Ministarstva spoljnih poslova da „evroatlantske integracije ne vode prema konsolidaciji društva i procvatu“. Izjavu su na Balkanu ocenili kao podršku Moskve zahtevima demonstranata, navodi list.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.