najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nema ustupaka Britaniji u vezi sa slobodom kretanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Britanija ne može da dobije ustupke u vezi sa slobodom kretanja i da istovremeno ima pun pristup evropskom jedinstvenom tržištu, inače će druge zemlje tražiti isto to, javlja Rojters.

“Ako počnem da pravim ustupke u pogledu slobode kretanja, onda će se i neka druga zemlja sutra javiti i reći da ni ona ne želi toliko veliki broj bugarskih ili rumunskih radnika”, rekla je Merkel na konferenciji podmlatka Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

A onda će se, dodala je, “oglasiti i neka treća zemlja, a onda će doći i ekstremne snage iz Evrope i onda ćemo uskoro svi zatvoriti ponovo svoje granice i nećemo imati nikakve slobode, a onda – više neće biti Evrope”.

Merkel je istakla da to da li će Britanija dobiti pristup evropskom jedinstvenom tržištu zavisi od toga da li ta zemlja prihvata četiri principa slobode EU, uključujući slobodu kretanja ljudi.

“Ako Britanija kaže ne, onda ne može da dobije pun pristup evropskom jedinstvenom tržištu”, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da, iako voli Britaniju i žali zbog njene odluke da napusti EU, ne može da počne da dovodi u pitanje samu EU.

“Uvek ću biti naklonjena Britaniji, ali uvek ću imati na umu da mi, 27 država članica, želimo da zadržimo našu Evropu”, poručila je Merkel.

Britanija, koja izlazi iz Evropske unije, suočava se sa izazovom obezbeđivanja novog trgovinskog sporazuma sa EU, dok istovremeno želi veću kontrolu Londona nad migracijom iz bloka, pri čemu bi mogla da pogazi prinicip slobode kretanja EU koji je ključan za pristup jedinstvenom tržištu, zaključuje britanska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike