U trendu

Nemačka: Aktivisti prekinuli štrajk glađu ispred Bundestaga

BERLIN – Dvojica aktivista koja se bore protiv klimatskih promena prekinuli su štrajk glađu ispred nemačkog Bundestaga, nakon što je vodeći kandidat za novog kancelara Nemačke prihvatio da se sastane s njima nakon današnjih opštih izbora.

Odluka je doneta samo nekoliko sati nakon što su štrajkači juče odbili i vodu i hranu zahtevajući da Olaf Šolc, kandidat Socijal-demokrata, stranke levog centra, javno objavi da se Nemačka suočava sa vanrednom klimatskom situacijom, pre nosi AP.

Štrajkači su potvrdili da ih je Šolc pozvao juče popodne, sedam sati nakon što su odbili da piju vodu, kao i da su pristali na javni sastanak s njim u roku od mesec dana nakon glasanja.

Šolc je i sam potvrdio ovaj dogovor u svom saopštenju na Tviteru, rekavši da je spašavanje života primarno.

Kandidat Šolc i njegova dva rivala – iz stranke Zelenih i bloka Unije desnog centra – odbili su prvobitni zahtev štrajkača za sastanak pre izbora, iako je pitanje klimatskih promena bilo centralno u izbornoj kampanji.

Aktivisti su upozorili da planovi političkih partija nisu dovoljno dalekosežni da bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa (2,7 Fahrenheita).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.