U trendu

Nemačka im ponudila 1,1 milijardu evra zbog genocida – odbili su

Vođa etničkih grupa Herero i Nama odbili su sporazum koji je predložila Nemačka pri čemu je priznala da su zločini nemačkih kolonijalista pre više od stotinu godina u današnjoj Namibiji genocid.

Veće plemenskih vođa traži da se odloži planirano potpisivanje sporazuma između dve države.

Vlada u Berlinu Namibiji je ponudila 1.1 milijardu evra u roku od 30 godina, a veće koje priznaje namibijska vlada taj predlog je u saopštenju nazvalo neprihvatljivim i uvredom za njihovo postojanje.

Traže nove pregovore

„Uvredljivi iznos“ je odbačen, ali veće je pozdravilo to što je nemačka vlada priznala genocid, preuzela odgovornost za zločine i najavila da će zatražiti oproštaj.

Plemenski vođe traže ponovne pregovore o odšteti. Druga organizacija koja okuplja pripadnike grupe Herero već je nemački prijedlog prozvala prevarom i propagandom.

Nemačka i vlada Namibije postigle su dogovor prošle nedelje, nakon skoro šest nedelja pregovora. Etničke grupe se žale da nisu učestvovale u pregovorima i da se stoga ne mogu na vreme konsultovati sa svojim pripadnicima.

Prvi genocid 20. veka

Nemačka vlada ponavlja da ne postoji pravna obveza reparacija, nego da se 1.1 milijarda evra odštete smatra političkom i moralnom dužnošću.

Nemački vojnici su između 1904. i 1908. ubili oko 65 hiljada pripadnika etničke grupe Herero i 10 hiljada Nama, a istoričari i Ujedinjene nacije to dugo nazivaju prvim genocidom 20. veka, piše agencija Rojters.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.