Nemačka kandiduje Šmita za novog visokog predstavnika u BiH

BERLIN – Nemačka vlada donela je danas odluku o imenovanju nekadašnjeg ministra Kristijana Šmita za kandidata te zemlje za mesto visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Kandidaturom Šmita Nemačka preuzima inicijativu da BiH ponovo pojačano stavi na agendu međunarodne zajednie. Vlada ima veliko interesovanje za razvojem BiH i podržava perspektivu članstva te zemlje u EU“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Šmit je bio poslanik u nemačkom Bundestagu, gde je početkom 1990-tih bio portparol za spoljnopolitička pitanja CSU i od 2002. do 2005. kao portparol za odbranu CDU/CSU bavio se Zapadnim Balkanom i posebno ratom u BiH, podseća se u saopštenju.

Za vreme obavljanja dužnosti državnog sekretara u Ministarstvu odbrane od 2005.do 2013.pod njegoviom resorom bili su mandati nemačke vojske u mirovnim misijama EUFOR u BiH i Kfor na Kosovu.

Ukazuje se da je Šmit u prošlosti u više navrata za vladu Nemačke posredovao u teškim situacijama.

„Vlada je uverena da bi ličnost kao Šmit bila velika dobit za rad međunarodne zajednice u BiH“, podvlači se u saopštenju.

Takođe se ističe da aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko podržava i pozdravlja njegovu zamenu.

Kandidovanje Šmita, navodi se dalje, usledilo je nakon usaglašavanja sa međunarodnim partnerima i članovima Saveta za implementaciju mira, koji odlučuje o postavljanju na dužnost visokog predstavnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.