U trendu

Nemačka objavila podatke o isporuci naoružanja

BERLIN – Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca objavio je danas, po prvi put, tačne podatke o planiranim i sprovedenim isporukama naoružanja Ukrajini.

Na linku www.bundesregierung.de/lieferungen-ukraine , koji će biti stalno aktivan moguće je videti spisak, objasnio je portparol vlade Štefen Hebeštrajt.

Nemačka vlada, prema njegovim rečima, zalaže se da Ukrajina dobije što pre potrebno naoružanje i da ga može brzo upotrebiti.

Do sada su u listu uvid imali poslanici Bundestaga.

Lista obuhvata niz sistema teškog naoružanja, kao što su dva tenka tipa Gepard, sedam pancerhaubica 2000, tri raketna bacača Mars sa municijom, jedan sistem za vazdušnu odbranu IrisT SLM, radar za otkrivanje artiljerije Kobra i deset sistema za odbranu od dronova.

Uz to na listi je navedeno 4,8 miliona „ručne“ municije, 53.000 tenkovske municije i 10.000 artiljerijske municije, koje treba da budu isporučene.

Kako se navodi, planirana je i isporuka 54 oklopna transportera sa naoružanjem, 80 Tojota pik-apa, 22 kamiona i 65 frižidera za sanitetski materijal.

Ukupno lista obuhvata planirane isporuke u 25 tačaka, dok je u 38 tačaka naveden već isporučeni materijal.

Tako je do sada isporučeno 16 miliona metaka za pištolje i puške, 100.000 ručnih granata, 5.300 bombi, 14.500 protivtenkovskih mina, 2.700 protivvazdušnih raketa tipa Stinger i 30 oklopna vozila.

Već je isporučeno i 23.000 šlemova, 10.000 vreća za spavanje, 1.200 bolničkih kreveta, i 360.000 konzervi hrane, kao i pokretna ambulanta.

Objavljivanjem vojne pomoći vlada Nemačke, kazao je Heberštrajt, se odlučila da se prilagodi praksi saveznika kao što su SAD.

On je istakao da će Nemačka nastaviti da pruža podršku sve dok to bude potrebno Ukrajini.

Biće, dodao je, i daljih isporuka, pošto vlada vodi razgovore sa partnerskim državama koje raspolažu naoružanjem i opremom nekadašnjeg Varšavskog pakta.

„Te zemlje će to naoružanje isporučiti Ukrajini, a od Nemačke će dobiti druge sisteme naoružanja iz nemačke proizvodnje“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar