U trendu

Nemačka odustala od istrage protiv bivšeg čuvara nac. logora

BERLIN – Nemački tužioci izjavili su danas da su odustali od istrage protiv 95-godišnjeg bivšeg čuvara u nacističkom koncentracionom logoru Fridriha Karla Bergera, koji je deportovan u Nemačku iz SAD.

Berger je u rodnu Nemačku stigao u februaru, nakon što je sud u Memfisu prošle godine naložio da bude deportovan, preneo je AP.

Tužioci u Celeu na severu zemlje, rekli su nemačkoj policiji da je Berger rekao da bi u principu bio voljan da ga istražitelji saslušaju uz prisutnog advokata.

Sud je utvrdio da je Berger, koji je živeo u SAD od 1959. godine služio je u logoru u Mepenu u Nemačkoj, blizu granice sa Holandijom.

On je priznao američkim istražiteljima da je nekoliko nedelja služio u Mepenu kao čuvar pred kraj rata, ali je rekao da nije primetio bilo kakva zlostavljanja ili ubistva.

Sud u Memfisu je, medutim, utvrdio da je Berger pomagao u čuvanju zatvorenika tokom prinudne evakuacije koja je trajala skoro dve nedelje i odnela živote 70 ljudi.

Tužioci u Celeu su pokrenuli istragu o njemu u novembru, ali nisu mogli da pronađu dovoljno dokaza.

Ponovo su odlučili da istraže slučaj kada je Berger došao u Nemačku, međutim, danas su naveli da su ponovo zatvorili slučaj zbog nedostatka dokaza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.