U trendu

Nemačka pooštrila mere u većini pokrajina

BERLIN – Veći broj nemačkih pokrajina suočava se sa pooštravanjem antikovid mera, kako u privatnim, tako i na javnim mestima, sa ciljem da se zaustavi širenje novog talasa koji je izazvao omikron.

Od danas ograničena su okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, dok će se teretane, bazeni, noćni klubovi i bioskopi zatvoriti u nekoliko država, dok će radno vreme restorana biti kraće, preneo je „Gardijan“.

Novogodišnji vatrometi, koji se uglavnom ispaljuju iz privatnih kuća i sa većine nemačkih ulica i trgova, otkazani su drugu godinu zaredom.

Ipak, razlikuju se mere kada je reč o vakcinisanima i nevakcinisanima.

Privatna okupljanja su od danas ograničena u oblastima gde mere nisu uvedene pre Božića na maksimum 10 ljudi, za vakcinisane i oporavljene od kovida.

Kada je reč o nevakcinisanima, najviše po dve osobe iz jednog domaćinstva mogu da se okupe, dok su deca ispod 14 godina isključena iz ovih mera.

Obaveza nošenja maski, uvedena pre skoro godinu dana, ostaje na snazi u prodavnicama i javnom prevozu, a neophodno je pokazati i vakcinacioni sertifikat u objektima gde samo mogu da uđu vakcinisani.

U Nemačkoj je do sada dve doze vakcine primilo manje od 71 odsto, a 36 odsto je primilo i buster dozu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar