U trendu

Nemačka: Slobodne demokrate odobrile sporazum o novoj vladi

BERLIN – Nemačka stranka Slobodnih demokrata danas je odobrila sporazum o formiranju nove vlade sa dve stranke levog centra, čime je kandidat za kancelara Olaf Šolc korak bliže preuzimanju dužnosti novog lidera zemlje.

Slobodne demokrate su prošlog meseca postigle sporazum o formiranju koalicije sa Šolcovim Socijaldemokratama i Zelenima, preneo je AP.

„Ovo je koalicioni sporazum za politiku centra, koji neće pomeriti našu zemlju ulevo, ali želi da je pomeri napred“, rekao je lider stranke Kristijan Lindner na partijskoj konvenciji koja je uglavnom održena onlajn.

Delegati su glasali sa 535 glasova „za“, 37 „protiv“ i osam uzdržanih glasova za odobrenje sporazuma.

Nakon što su ga Socijaldemokrate većinom glasova juče podržale, ostaje samo još jedna prepreka pre nego što parlament bude mogao da izabere Šolca u sredu.

To je rezultat glasanja Zelenih koji imaju 125.000 članova, za koje se očekuje da će u ponedeljak podržati sporazum.

Nova nemačka vlada ima za cilj da pojača napore u borbi protiv klimatskih promena, učini više na modernizaciji zemlje, uključujući poboljšanje loših mobilnih i internet mreža.

Takođe, planira liberalniju socijalnu politiku, uključujući legalizaciju prodaje kanabisa u rekreativne svrhe i olakšavanje puta do dobijanja nemačkog državljanstva, uz obećanje da će biti uloženi veći napori za deportaciju imigranata koji ne dobiju azil, navodi AP.

Na insistiranje Slobodnih demokrata, potencijalni partneri su rekli da neće podizati poreze niti popuštati ograničenja za nagomilavanje dugova.

Lindner bi trebalo da postane novi nemački ministar finansija, a stranka će dobiti i ministarstva saobraćaja, pravde i obrazovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar