U trendu

Nemačka uvodi novu svemirsku komandu

BERLIN – Nemmačka je uvela novu svemirsku komandu, sledeći odluke drugih zapadnih zemalja usred sve veće zabrinutosti zbog ruskog i kineskog vojnog napretka u svemiru.

U poslednje dve godine SAD, Francuska i Britanija imale su sve uspostavljene svemirske komande u obliku vojnih tela odgovornih za svemirske operacije, kako bi se pozabavile onim što vide kao pretnju, Rusije i Kine, za vreme dok je Hladni rat primiren, piše Rojters.

Vojni izvori Rusiju i Kinu vide kao sposobne da vode svemirski rat i teško oštete čak i vrlo napredne protivnike.

Na samitu u junu, NATO je upozorio da je spreman da uzvrati vojnu osvetu ako bude napadnut i iz svemira, nakon što je 2019. godine, pored kopna, mora, vazduha i sajber prostora, izdvojio nov prostor za peti domen operacija.

„Svemir je postao kritična infrastruktura koju moramo da osigurano“, rekla je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer u gradu Udem, bilzu holandske granice.

Postojeći nemački svemirski situacioni centar treba da se proširi za novu komandu.

Glavni posao komande biće zaštita satelita koji pružaju vojsci ključne komunikacione usluge i podatke o nadzoru od bilo kakvih spoljnih smetnji i ometanje satelitskog rada protivnika u slučaju sukoba.

Stručnjaci u Udemu trenutno prate oko 30.000 komada svemirskog otpada prečnika 10 centimetara ili više, za koje se pretpostavlja da bi potencijalno mogli da unište tipični satelit, navodi Evropska svemirska agencija (ESA).

Prema izdavaču svemirskih podataka, Seradata, trenutno ima oko 5.000 aktivnih i oko 3.400 mrtvih satelita u svemiru, s tim što se broj aktivnih satelita udvostučio u roku od godinu dana.

Brojku udvostručenih aktivnih satelita uglavnom čine komercijalni operatori, poput Spejseks-a od Ilon Maska i njegove mreže Starlink koja ima za cilj lansiranje hiljade satelita za snabevanje globalnih svemirskih vajrles mreža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.