Nemačka uvodi obaveznu vakcinaciju protiv malih boginja za školsku decu

Vakcinacija protiv malih boginja postaće obavezna za decu i zaposlene u nemačkim obdaništima i školama od marta iduće godine, odlučila je danas nemačka vlada.

Kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel odobrio je danas taj predlog navodeći da je broj obolelih od malih boginja znatno porastao proteklih godina. Očekuje se da će poslanici u nemačkom parlamentu gde vladajuća koalicija Angele Merkel ima većinu odobriti taj zakon.Prema programu koji će se primenjivati od marta 2020. godine roditelji dece školskog uzrasta, počevši od obdaništa, moraće da daju dokaz o vakcinaciji.

Nepoštovanje ovog propisa će značiti da deci neće biti dozvoljen upis u obdaništa i njihovi roditelji će moguće morati da plate kazne. Roditelji starijih djaka će biti novčano kažnjeni sa do 2.500 evra.

Nemačka agencija dpa javlja da je prošle godine u Nemačkoj registrovano 543 slučaja malih boginja, dok je ove godine već prijavljeno više od 400 slučaja.

Ujedinjene nacije su u ponedeljak izrazile žaljenje što stagniraju napori ka povećanju pokrivenosti vakcinacije protiv smrtonosnih bolesti, i posebno izrazile zabrinutost zbog epidemije malih boginja, prenosi agencija Frans pres. 

Prošle godine 350.000 slučajeva malih boginja prijavljeno je u svetu, što je duplo više nego 2017. godine. Prvi podaci iz 2019. nisu ohrabrujući. Broj slučajeva obolelih od malih boginja u svetu se učetvorostručio u prvom tromesečju 2019. u odnosu na isti period prošle godine, prema podacime Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U zapadnim zemljama oni koji su protiv vakcinacije tvrde da postoji veza izmedju vakcine protiv malih boginja i autizma. SZO je više puta demantovao tu teoriju zasnovanu na falsifikovanoj studiji. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.