U trendu

Neodgovorni postupak izraelskog novinara uvredio muslimane

JERUSALIM – Televizijski izveštaj novinara izraelskog Kanala 13 Gila Tamarija, koji je ušao u Meku, najsvetije mesto islama, uprkos zabrani da ga posećuju nemuslimani je „glup i štetan po odnose između Izraela i zemalja Persijskog zaliva“, ocenio je danas ministar za regionalnu saradnju Izraela Esavi Freidž.

„Žao mi je, ali bilo je glupo to uraditi i još se ponositi tim činom. Bilo je neodgovorno i štetno emitovati ovaj izveštaj samo zbog rejtinga“, naveo je Freidž, koji je musliman, za izraelski javni servis i dodao da je izveštaj naneo štetu nastojanjima obe zemlje i SAD da Izrael i Saudijska Arabija postepeno ostvare bolje veze, slične onima koje su diplomatskim sporazumima ostvarili Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein 2020. godine, prenosi Rojters.

Izraelski Kanal 13 emitovao je u ponedeljak desetominutni izveštaj iz Saudijske Arabije svog novinara Gila Tamarija, u kom je on putovao automobilom pored Velike džamije u Meki i popeo se na Brdo milosti, koje se uzdiže nad ravnicom Arafat i poštovano je kao mesto gde je prorok Muhamed održao svoju poslednju propoved pre 14 vekova, navodi Rojters.

Na televizijskom izveštaju se vidi da je Tamari u pratnji osobe koja izgleda kao lokalni vodič i čije je lice zamagljeno da bi se sprečila njegova identifikacija i da govori, gledajući u kameru, na hebrejskom, a povremeno i na engleskom, da ne bi otkrio da je Izraelac.

Taj izveštaj je naišao na snažne osude na internetu, a Tamari se kasnije zbog njega izvinio.

„Ako se neko uvredio zbog ovog videa, duboko se izvinjavam. Svrha čitavog ovog poduhvata bila je da se pokaže značaj Meke i lepota religije, i da se na taj način podstakne veća verska tolerancija i inkluzija“, napisao je Tamari na Tviteru, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar