Nepal: Slonovi spasavaju turiste od poplava

U Nepalu, pogođenom poplavama i odronima posle četvorodnevnih obilnih kiša, angažovani su slonovi u spasavanju stotina stranih turista zaglavljenih u safari parku, saopštili su danas zvaničnici, dok je broj poginulih u nepogodama u toj zemlji porastao na 70.

U Saurahi, 80 kilometara južno od Katmandua, reka Rapti izlila se iz korita, plaveći hotele i restorane, pri čemu se u nevolji našlo oko 600 turista, prenosi Rojters.

U tom mestu, na obodima Nacionalnog parka Čitvan, živi 605 velikih nosoroga, a ono je popularno među stranim turistima, uključujući indijske i kineske posetioce, pre svega zbog jahanja slonova i posmatranja nosoroga.

„Oko 300 gostiju je juče spaseno na leđima slonova i traktorima s prikolicama do obližnjeg Baratpura, dok će i ostali danas biti prebačeni na bezbednija mesta“, rekao je Suman Gimir, šef grupe vlasnika hotela u Saurahi.

Šiva Radž Bata iz organizacije za zaštitu životinja u Nepalu kaže da je jedan nosorog uginuo u poplavama.

Prema rečima spasilaca, 26 od 75 distrikata u Nepalu pogodile su poplave ili odroni nakon što su se obilne kiše sručile na ovu pretežno planinsku zemlju.

Oko 50 osoba se vodi kao nestalo u polavama i odronima, saopštio je ministar za komunikacije Mohan Bahadur Basnet, dodavši da je više od 60.000 kuća pod vodom, većinom u južnim ravnicama duž granice sa Indijom.

Spasioci i dalje pokušavaju da dopru do sela koja su pogodile najgore poplave u proteklih nekoliko godina.

„Situacija je zabrinjavajuća jer su ugrožene desetine hiljada ljudi“, rekao je Basnet Rojtersu.

Monsunske kiše, koje počinju u junu i traju do septembra, važne su za Nepal koji zavisi od poljoprivrede, ali svake godine odnose mnogobrojne živote i nanose veliku štetu imovini, napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.