U trendu

Neprocenjivo otkriće: Pronađena ljudska kost stara 85.000 godina

Saudijska Arabija objavila je da je pronašla prsnu kost staru 85.000 godina u pustinji Nefud, javila je u utorak lokalna TV mreža „Al Arabiya“.

Otkriće naglašava novi pristup naučnika koji pozivaju na nova istraživanja toga kako je ljudska vrsta došla iz Afrike na putu koloniziranja sveta.

Zajednički naučni tim otkrio je prvi uzorak ljudskih ostataka na severozapadu Saudijske Arabije. Istraživači su iz raznih saudijskih organizacija, Fondacije „Max Planck“ za ljudsku istoriju, Univerziteta „Oxford“, Univerziteta „Cambridge“, Nacionalnog australskog univerziteta i Univerziteta australske države New South Wales.

Istraživači su saopštili u ponedeljak da je srednja kost srednjeg prsta na lokaciji nazvanoj Al Wusta (srednji prst na arapskom jeziku) najstariji fosil homo sapiensa izvan Afrike i njoj pridružene istočne mediteranske regije Levanta, kao i prvi fosil pračoveka na Arapskom poluostrvu.

Iako je pustinja Nefud sada beskrajna peščana površina, ona je bila gostoljubiva kada je u njoj boravio pračovek – travnata površina bogata životinjskim i biljnim vrstama skupa sa slatkovodnim jezerom. Otkriće takođe pokazuje da su se ljudi tada kretali po unurašnjosti zemlje, a ne obalom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar