U trendu

Netanijahu: Iran ne odustaje cilja – nuklearnog oružja

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Iran nikada nije odustao od napora da pribavi nuklearno oružje i da Izrael neće dozvoliti Teheranu da ga izgradi.

Obraćajući se novinarima zajedno sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom koji je u poseti Izraelu, Netanijahu nije komentarisao iransku optužbu da je Izrael sabotirao njihov ključni nuklearni objekat u Natanzu, preneo je Rojters.

U iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u nedelju se dogodio incident na mreži za napajanje električnom energijom, samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

„Iran nikada nije odustao od potrage za nuklearnim oružjem i
raketa da ih isporuče“, rekao je Netanijahu.

On je istakao da nikada neće dozvoliti Iranu da stekne nuklearnu sposobnost i da izvrši svoj, kako je rekao, genocidni cilj – uništenje Izraela.

Suprotno dosadašnjoj praksi, izraelske vlasti nisu zabranile medijsko izveštavanje o ovom slučaju. Naprotiv, izraelski mediji su u velikom broju izveštavali o incidentu u Natanzu.

Javni radijski servis Izraela je učinio neobičan korak dalje i objavio da je izraelska tajna služba Mosad u tome „odigrala centralnu ulogu“.

Vlasti Irana su optužile Izrael za taj incident, koji su okarakterisale kao čin „nuklearnog terorizma“, i saopštile da zadržavaju pravo da preduzmu odgovarajuću akciju protiv izvršitelja.

„Cionisti žele da nam se svete zbog napretka koji postižemo u ukidanju sankcija. Javno su saopštili da nam to neče dozvoliti. Ali, mi ćemo se osvetiti cionistima“, izjavio je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.