U trendu

Netanijahu pred sudom u korupcionaškom slučaju

TEL AVIV – Bivši izraelski premijer Benjamin Netanijahu se danas pojavio pred sudom prvi put posle više od pola godine, jer je jedna osoba spremna da se izjasni protiv njega u korupcionaškom slučaju.

Nir Hefec, bivši Netanijahuov pomoćnik, glavni je svedok optužbe u slučaju protiv Netanijahua, a njegova blizina bivšem premijeru tokom nekoliko godina na funkciji ključni je deo dokaza, prenosi agencija AP.

Hefec je 2009. godine napustio dugu novinarsku karijeru da bi radio kao portparol Netanijahuove vlade, a zatim je 2014. godine postao portparol i savetnik porodice Netanijahu.

Netanijahu je danas ušao u sudnicu u pratnji advokata, svog mlađeg sina Avnera i jednog para pristalica iz njegove stranke „Likud“.

Prisustvo snaga bezbednosti oko zgrade bilo je mnogo manje nego na prošlim sednicama, kada je Netanijahu bio premijer.

Njegovi advokati su odmah zatrazili da se današnja sednica odloži nakon izveštaja da je još jedan svedok izneo nove dokaze u kojima se navodi da je Netanijahuova supruga Sara prihvatila skupu narukvicu na poklon od dvojice prijatelja milijardera, holivudskog producenta Arnona Milčana i australijskog milijardera DŽejmsa Pakera.

Netanijahuovi advokati su tvrdili da su bivši premijer i njegova supruga zatečeni optužbama i da imaju pravo da prouče dokaze.

Kako navodi AP, Netanijahu je optužen za prevaru, kršenje poverenja i primanje mita u tri odvojena slučaja.

U prvoj optužbi se navodi da je Netanijahu navodno primao poklone vredne više stotine hiljada dolara od bogatih prijatelja, uključujući Milcana i Pakera.

U drugom slučaju, Netanijahu je optužen da je orkestrirao pozitivno izveštavanje o sebi u jednom vodećem izraelskom listu u zamenu za promovisanje zakona koji bi naštetio glavnom rivalu tog lista.

Treći slučaj, pod imenom „slucaj 4000“, tiče se toga da je Netanijahu navodno promovisao propise u korist telekomunikacione kompanije „Bezek“ koji su joj doneli milione dolara u zamenu za pozitivno izveštavanje o premijeru na novinskom sajtu te kompanije Vala (Walla).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar