U trendu

Netanjahu: „Nemamo izbora – idemo u rat“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael verovatno neće imati izbora i da će morati da krene u rat u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u četvrtak ujutro da će Izrael pokrenuti vojnu operaciju u Gazi.

U intervjuu za „Kan radio“, koji je dao uoči putovanja u Moskvu, premijer je rekao da će Izrael morati da uništi palestinsku militantnu organizaciju Hamas, ako ostane bez drugih mogućnosti.

„Biće operacija, ali neću se upustiti u rat, pre nego što budemo spremni. Ne ratujem objavama na Tviteru, ali očigledno neće biti drugog izbora, osim da uništim Hamas“, rekao je Netanjahu.

Istovremeno, Netanjahu je kritikovao svoje ministre zbog insistiranja da izraelske vojne snage napadnu Hamas.

„Prestanite da se bavite operacijom u Gazi“, rekao je izraelski premijer.

Netanijahu je istakao da je „opasan rat poslednja opcija“ i dodao da ne bi slao izraelske snage u Gazu „dok uslovi ne budu optimalni“.

Netanjahu je bio prinuđen da prekine predizborni miting u Ašhodu, kada su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, zbog čega je obezbeđenje izvelo premijera sa bine.

Prema izraelskim bezbednosnim snagama — dve rakete su ispaljene iz oblasti Gaze prema izraelskim gradovima Aškelon i Ašhod, ali je izraelski PVO uništio obe.

Do incidenta je došlo nakon što je Netanijahu izjavio da će, u slučaju reizbora 17. septembra — anektirati velike delove Zapadne obale.

Izraelci i Palestinci godinama su u sukobu, jer Palestinci traže priznanje države na teritorijama Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalim i Pojas Gaze. Izraelska Vlada odbija da prizna Palestinsku upravu kao autonomni politički entitet i nastavlja da gradi naselja u tim oblastima, uprkos kritikama Ujedinjenih nacija.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)