U trendu

Netanjahu: „Nemamo izbora – idemo u rat“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael verovatno neće imati izbora i da će morati da krene u rat u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u četvrtak ujutro da će Izrael pokrenuti vojnu operaciju u Gazi.

U intervjuu za „Kan radio“, koji je dao uoči putovanja u Moskvu, premijer je rekao da će Izrael morati da uništi palestinsku militantnu organizaciju Hamas, ako ostane bez drugih mogućnosti.

„Biće operacija, ali neću se upustiti u rat, pre nego što budemo spremni. Ne ratujem objavama na Tviteru, ali očigledno neće biti drugog izbora, osim da uništim Hamas“, rekao je Netanjahu.

Istovremeno, Netanjahu je kritikovao svoje ministre zbog insistiranja da izraelske vojne snage napadnu Hamas.

„Prestanite da se bavite operacijom u Gazi“, rekao je izraelski premijer.

Netanijahu je istakao da je „opasan rat poslednja opcija“ i dodao da ne bi slao izraelske snage u Gazu „dok uslovi ne budu optimalni“.

Netanjahu je bio prinuđen da prekine predizborni miting u Ašhodu, kada su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, zbog čega je obezbeđenje izvelo premijera sa bine.

Prema izraelskim bezbednosnim snagama — dve rakete su ispaljene iz oblasti Gaze prema izraelskim gradovima Aškelon i Ašhod, ali je izraelski PVO uništio obe.

Do incidenta je došlo nakon što je Netanijahu izjavio da će, u slučaju reizbora 17. septembra — anektirati velike delove Zapadne obale.

Izraelci i Palestinci godinama su u sukobu, jer Palestinci traže priznanje države na teritorijama Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalim i Pojas Gaze. Izraelska Vlada odbija da prizna Palestinsku upravu kao autonomni politički entitet i nastavlja da gradi naselja u tim oblastima, uprkos kritikama Ujedinjenih nacija.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. bambi

    Izrael je mala zemlja i uvek ce imati teritorijalne pretenzije koje pripadaju ne samo palestincima vec i Siriji, Jordanu, Libanu,… Samo su trazili razlog za vojnu akciju. Osim toga, Izrael vec godinama koncentrise svoj vojni arsenal tako da nije tesko zakljuciti o cemu se tu zapravo radi. Inace, Izrael je vestacki napravljena drzava nakon zavrsetka drugog svetskog rata i to od strane amera na palestinskoj teritoriji. To su namerno uradili da bi uvek bilo rata i tenzije na bliskom istoku odakle crpe naftu. Iza sveta stoji amerika i slozicete se sa mnom da ovaj severnokorejski ludak ima pravo kada razvija nuklearne balisticke interkontinentalne rakete. Valas su se ti amerikanci zgadili svima na planeti. Treba ih sravniti sa zemljom vise. Za svaki rat su popovali, unistavaju drzava i ljude na starom kontinentu a oni odvojeni Atlantikom i Pacifik parazitiraju ko uvela govna u salamuri.

  2. Balkan

    Imam blagi osecaj da se polako blizi kraj u glavnom mirnom zivotu na ovoj zemaljskoj kugli i da se zemlajska kugla polako priblizava some kraju postojanja u svemiru, jer ocigledno je da su na vlasti svuda u svetu ljudi koji bi samo da ratuju i unistavaju. Ziveli

Napišite komentar