U trendu

Nevakcinisanima preti 1.450 evra kazna ako krše mere

BEČ – Austrijska policija od danas kontroliše na javnom prostoru poštovanje „2G“ pravila, odnosno zaključavanje nevakcinisanih, a u slučaju kršenja epidemioloških mera preti kazna u visini do 3.000 evra.

„Lokdaun“ za nevakcinisane biće dosledno kontrolisan, najavio je austrijski kancelar Aleksander Šalenberg.

Tako će poštovanje mera za nevakcinisane biti, na primer, kontrolisano i tokom saobraćajne kontrole, ali i u šoping centrima.

I ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je najavio da će od ponedeljka po opštini dve dodatne policijske patrole da se bave isključivo kontrolom „lokdauna“.

Takođe, biće pojačano i policijsko delovanje u borbi protiv falsifikovanja sertifikata.

Što se privatnog prostora tiče, kazao je, da on neće biti kontrolisan, i s tim u vezi apelovao je na građane da se pridržavaju mera.

Građani, istakao je Nehamer, moraju biti svesni da će biti kontrolisani i da moraju sa sobom imati „2G“ dokaz i najavio da da će se sprovesti kontrole u velikom obimu.

Svako ko na javnom prostoru bude kontrolisan i uhvaćen bez važećeg „2G“ dokaza, a to su sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o izlečenju od kovid19 ne starija od 180 dana, biće kažnjen.

Tako je za odbijanje „2G“ kontrole predviđena kazna od 1.450 evra, koliko „košta“ i kršenje lokdauna za nevakcinisane, ali i za kupce koji krše „2G“ pravilo u jednoj radnji.

Vlasnik objekta u kojem se krši „2G“ pravilo kažnjavaće se sa 3.600 evra.

Kršenje „3G“ pravila na radnom mestu zaposlenog“ košta “ 500 evra, a poslodavca 3.600 evra.

„Najskuplji“ prekršaj je kada se uhvati neko ko organizuje manifestacije bez poštovanja korona mera, a to se kažnjava sa iznosom do 30.000 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.