U trendu

Nigerijci iznedjeni odlukom o odlaganju predsedničkih izbora

Nigerijci danas su i dalje iznenadjeni odlukom donetom u poslednji čas o odlaganju predsedničkih izbori koji su bili planirani za juče, a to odlaganje će zemlju koštati nekoliko milijardi dolara, ocenili su danas ekonomisti.

Nigerijska izborna komisija saopštila je juče nekoliko sati pred otvaranje birališta da su predsednički i parlamentarni izbori odloženi za 23. februar, a kao razlog su navedeni neprecizirani „izazovi“.

Frans pres u reportaži na licu mesta prenosi da su ulice Lagosa, ekonomske prestonice Nigerije, danas prazne.

Dva glavna kandidata, odlazeći predsednik Muhamadu Buhari i njegov protivnik Abubakar Atiku, pozvali su sinoć svoje pristalice na smirenost.

U Nigeriji, zemlji gde je visoka stopa nezaposlenosti i veliko siromaštvo, svako putovanje predstavlja veliki trošak za gradjane koji su morali da putuju u rodne gradove i mesta da bi glasali.

Na društvenim mrežama su se pojavile akcije prikupljanja finansijske pomoći za ulične kuvare, koji su nameravali da prodaju hranu dok birači čekaju ispred birališta.

Mnoga preduzeća su još u petak dozvolila brojnim zaposlenim da ne dodju na posao kako bi na vreme stigli u svoja rodna mesta za glasanje.

Aerodromi i kopnene granice su takodje bile zatvorene zbog izbora.

„Troškovi odlaganja izbora su nezamislivi. Privreda je u petak bila usporena, a juče potpuno obustavljena“, izjavio je predsednik privredne komore Muda Jusuf i dodao da bi odlaganje moglo da košta oko 1,5 milijardi dolara.

Nigerija je 2015. iz bezbednosnih razloga odložila izbore za šest nedelja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.