Nikaragva: Simultani skupovi pristalica i protivnika Ortege

MANAGVA – Pristalice i protivnici predsednika Nikaragve Danijela Ortege održali su danas marševe mira u isto vreme, incidenata nije bilo, javlja AP.

Veći marš bio je onaj koji je organizovan kao podrška rimokatoličkoj crkvi i njihoviim sveštenicima, koji pokušavaju da smire konflikt u Nikaragvi u kojem je do sada ubijeno 448 osoba, otkad su protesti protiv Ortege počeli sredinom aprila.

Nedaleko od marša podršci rimokatoličkoj crkvi, održan je i skup Sandinista, koji su išli iza kamiona i uzvikivali poruke podrške Ortegi.

Ortega je 24. jula izjavio da neće podneti ostavku, uprkos protestima koji se održavaju već tri meseca i u kojima je stradalo više od 300 osoba.

On je u intervjuu za američku televiziju demantovao da kontroliše paravojne grupe koje se navode kao najveći krivci za ubijanje demonstranata i istakao da njih podržavaju njegovi politički protivnici i strani interesi.

Ranije ovog meseca izvršen je i napad na jednu crkvu, kojom prilikom su ubijena najmanje dva studenta koja su protestovala protiv Ortege, a nekoliko desetina je ranjeno.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike