U trendu

Nikolić i Si Djinping razgovarali o produbljivanju saradnje Srbije i Kine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine Si Djinping razgovarali su danas u Pekingu o produbljivanju saradnje i realizaciji zajedničkih projekata dve zemlje.

Kineski predsednik Si Djinping rekao je da će lično podsticati kineske preduzetnike da učestvuju u realizaciji zajedničkih projekata, dodajući da su im sva vrata otvorena prošlogodišnjim potpisivanjem Sporazuma o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Srbije i Kine, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Predsedništva.

Si je izrazio zadovoljstvo saradnjom u okviru projekta „Jedan pojas – jedan put“, kao i aktivnom ulogom Srbije u inicijativi „16 plus 1“, a dodao je da je Kina spremna da podrži osnivanje Centra za izgradnju infrastrukture u tom projektu.

On je rekao da Kina Srbiju smatra „čeličnim prijateljem“ i dodao da će ta zemlja donirati Srbiji sto miliona juana, navodi se u saopštenju.

Naveo je sa velikim zadovoljstvom primio vest da su Makedonija i Grčka, pored Srbije, zainteresovane da se Kina angažuje u izgradnji plovnog koridora Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more.

Nikoliću je, po okončanju zvaničnog dela susreta sa kineskim predsednikom, uručeno zvanje počasnog gradjanina Pekinga, u znak priznanja njegovog ličnog doprinosa unapredjenju prijateljskih veza dve zemlje.

Predsednik Srbije je ranije danas razgovarao sa delegacijama kompanija Huavei, Liten Grupe i Šangaj lizinga, kojima je predstavio sve prednosti ulaganja u srpsku privredu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike