U trendu

Nisu ispunjeni uslovi za odlučivanje o opozivu Đukanovica

VAŠINGTON – Predsednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović tvrdi da još ne postoje formalno-pravni uslovi da bi se odlučivalo o opozivu predsednika države Mila Đukanovića, na osnovu inicijative koju je podnela Socijalistička narodna partija, koja smatra da je šef države povredio Ustav izjavama uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Radulović kaže da nije izvesno da će u pravnom smislu doći do rezultata koji bi u osnovi mogao da znači razrešenje Đukanovića.

U obrazloženju inicijative SNP za opoziv Đukanovića se navodi da je šef države povredio Ustav kada je Srpskoj pravoslavnoj crkvi poručio da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju.

Radulović za Glas Amerike kaže da je reč o inicijativi koja ima političku i pravnu dimenziju.

„Kada je posredi politički aspekt inicijative, sasvim je prirodno da se koristi svaki povoljan momenat da jedan ili drugi politički subjekat, uslovno rečeno, nanesu štetu drugoj strani“, naveo je Radulović.

Formalno pravno, kaže, parlament se još nije izjasnio o toj inicijativi.

Kada, kako objašnjava, parlament prosledi predlog Ustavnom sudu, prema proceduri u roku od tri dana on mora da bude dostavljen Đukanoviću, koji ima pravo da se na taj predlog izjasni u roku od 15 dana.

„Situacija je sada takva da procesni aspekti nisu ispunjeni“, naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, dodatno otežava situaciju to što Ustavni sud u ovom trenutku nije kompletan, da od sedam Ustavom definisanih članova ima svega pet, a za većinu je potrebna većina od ukupnog broja.

Napomenuo je da je brojj predmeta za ocenu ustavnosti veliki i da je među njima, između ostalog, i predlog za ocenu ustvnosti Zakona o slobodi veroispovesti koji, kako navodi, još nije došao na dnevni red.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.