U trendu

Njujork: U Bruklinu prva muslimanska patrola u SAD

NJUJORK – Oformljena je prva civilna „Muslimanska patrola“ u SAD koja će preventivno delovati na zaštiti muslimana u Bruklinu, jednoj od pet četvrti Njujorka, prenosi „Njujork tajms“.

Nenaoružana civilna patrola sarađivaće s policijom, kako bi zajedno pomogli svojim komšijama da se u zajednici ponovo izgradi poverenje prema muslimanima.

Kako navodi „Njujork t“ajms, pojačana kampanja mržnje podstakla je policiju u Njujorku i drugim velikim gradovima da određenim danima proširuju patrole oko džamija i islamskih centara.

Jedan od prvih 30 pripadnika patrole, Maen Ali, kaže da je bio veoma zabrinut za sigurnost svoje dece, ali da je tada podvukao crtu i „doneo odluku da se treba usprotiviti“.

U pitanju je nešto slično straži u komšiluku, „samo na steroidima“, rekao je zamenik predsednika „Muslimanske patrole“ Nor Rabah.

Navode da je plan ovog volonterskog projekta nadgledanje tri islamske škole u Bruklinu, kao i obližnjih džamija i železničkih stanica u Bej Ridžu i Sanset parku, gde je živi mnogobrojna muslimanska zajednica.

Patrola za sada poseduje dva automobila, a plan je da se taj broj do kraja meseca poveća na pet patrolnih vozila.

Navodi se da se grupa finasira samostalno, tj. od donacija za kupovinu automobila i plavih uniformi za članove, i da je policijska uprava 72. policijske stanice nedavno održala obuku za pripadniike patrole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.