U trendu

Norveška: Stočari iz naroda Sami demonstrirali protiv vetroturbina zbog irvasa

OSLO – Stotine ekoloških aktivista blokirali su danas glavni put do norveške kraljevske palate nakon što su devet dana protestovali zbog vetroturbina izgrađenih na pašnjacima irvasa koje koriste stočari iz naroda Sami.

Demonstranti, uključujući Gretu Tunberg, prozvali su vladu nakon što je vrhovni sud Norveške 2021. presudio da su podizanjem 151 turbine u Fosenu, u centralnoj Norveškoj, kršena prava Samija prema međunarodnim konvencijama, ali je vetropark ostao u funkciji i 17 meseci kasnije, preneo je Roters.

Oni su istakli da prelazak na zelenu energiju ne bi trebalo da ide na račun prava starosedelaca, a demonstranti su blokirali pristup ka nekoliko ministarstava, dovodeći manjinsku vladu levog centra u krizu.

Vlada se juče izvinila grupama naroda Sami za izgradnju turbina, dela kompleksa koji je najveći kopneni vetropark u Evropi, nazvavši to „kršenjem ljudskih prava“, a istovremeno je pozvala na rešenje koje bi omogućilo proizvodnju električne energije.

„Lepo je čuti izvinjenje, ali to samo po sebi ne daje našim životinjama više pašnjaka“, rekla je danas nakon sastanka sa premijerom Terje Haugen, jedna od uzgajivača irvasa.

Dok su stotine protestovale ispred kraljevske palate, a ministri imali sastanak s kraljem Haraldom na nedeljnom sastanku kabineta, stotine drugih ljudi demonstrirali su ispred parlamenta, mašući zastavama Samija.

Presuda vrhovnog suda u slučaju Fosen utiče na druge projekte u razvoju, bilo da se radi o rudnicima, dalekovodima ili vetrparkovima, pošto stočari naroda Sami koriste ogromne delove teritorije kao pašnjake za irvase, posebno u centralnoj i severnoj Norveškoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar