U trendu

Nova jedinica Ministarstva pravde SAD ciljaće ruske oligarhe

VAŠINGTON – Američko ministarstvo pravde saopštilo je danas da pokreće specijalnu jedinicu koja će pomagati u sprovođenju sankcija protiv zvaničnika ruske vlade i oligarha, s posebnim ciljem zaplene njihovih jahti, aviona, nekretnina i druge imovine.

Nova radna grupa, nazvana „KleptoCapture“, deo je napora SAD, Evropske unije i drugih saveznika da kazne Rusiju i Belorusiju zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, koristeći ograničenja izvoza i druge finansijske sankcije, prenosi CNN.

Američki državni tužilac Merik Garland saopštio je da će nova radna grupa uključivati tužioce i federalne agente i stručnjake za pranje novca, oporezivanje i istrage o nacionalnoj bezbednosti iz Federalnog istražnog biroa (FBI), Poreske uprave (IRS), Savezne službe šerifa i Američke poštanske inspekcijske službe.

„Prevrnućemo svaki kamen u našim naporima da istražimo, uhapsimo i procesuiramo one čija krivična dela omogućavaju ruskoj Vladi da nastavi ovaj nepravedni rat. Da budem jasan: ako kršite naše zakone, smatraćemo vas odgovornim“, naveo je Garland u saopštenju.

Američki predsednik Džozef Bajden je, tokom jučerašnjeg govora o stanju nacije pred Kongresom, istakao da SAD nameravaju da gone sve bliske saradnike ruskog predsednika Vladimira Putina, naročito ruske oligarhe.

„Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem – ne više! Ministarstvo pravde formiraće radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha. Udružujemo se sa evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione”, istakao je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.